Pszichológus Budapest Dr. Ruska Éva

Gyakran ismételt kérdések

Egy tévhit eloszlatása:
Vannak országok, ahol pszichológushoz járni azt jelenti, hogy az egyén nemcsak fizikailag, hanem pszichésen, lelkileg is "karban tartja magát".
Napjainkban már nálunk is egyre többen fordulnak pszichológushoz azok akik "lelki krízishelyzetben"vannak, de közülük sokan nem merik elmondani, hogy pszichológushoz járnak, mert félnek attól, hogy mit gondolnak majd róluk, ha ez kiderül.

Ennek a félelemnek elsősorban az az oka, hogy még mindig többen  úgy vélik, pszichológushoz csak az megy, akinek valamilyen mentális, ideg vagy elmegyógyászati megbetegedése van. Ma már tudjuk és elfogadott tény, hogy számos olyan élethelyzet, trauma, stressz, szervi betegségek, párkapcsolati vagy egyéb jellegű problémák előidézhetnek olyan rossz lelki állapotot, lelki sérüléseket, amikor úgy érezzük, hogy azokon egyedül már nem tudunk "úrrá lenni". Egyre többen vannak akik  problémáikat  külső segítséggel tudják vagy próbálják megoldani. Budapesten és vidéken is egyre többen fordulnak pszichológushoz és kérik a szakember segítségét.

Hogyan zajlik a tanácsadás, a terápia, mi történik a pszichológusnál?

Ön már az első személyes találkozás alkalmával őszintén beszélhet problémáiról, gondjairól és elmondhatja azt is, hogy miben szeretne segítséget kérni és kapni. Ennek ismeretében együtt határozzuk meg a terápiás célokat, a terápiás kereteket és megállapodunk abban is, hogy milyen gyakorisággal találkozunk. Ez az első ülés/ találkozás alkalmával megtörténik, amikor szóbeli szerződést is kötünk. Az első 1-2 alkalom a tájékozódásról, a páciens állapotának felméréséről szól, valamint arról is, hogy kialakuljon egy őszinte, bizalmi kapcsolat a páciens és a pszichológus között. A pszichológiai tanácsadás, terápia befejezése vagy lemondása is közös megbeszélés alapján történik. A beszélgetés minden alkalommal négyszemközt történik, alkalmanként 55 percig dolgozunk együtt.

 

Mit várhat a pszichológiai tanácsadástól, a terápiától?

  • Megismerheti, felismerheti a valódi és elfojtott érzéseit, amelyek segítenek a traumák feldolgozásában.
  • Segítséggel könnyebben túljuthat a krízishelyzeteken.
  • Növelheti önbizalmát, megtanulhatja helyesen kezelni külső és belső konfliktusait.
  • Megszabadulhat szorongásaitól, félelmeitől.
  • Olyan módszereket sajátíthat el, amelyeket később önállóan is tud majd alkalmazni.
  • Segítséget kap párkapcsolati problémáinak megoldásához.

 

Milyen gyakran kell találkozni a pszichológusával?
Ez mindig közös döntés,  de tudnia kell, hogy a találkozások gyakoriságát és azt, hogy hány alkalomra lesz szüksége, elsősorban a megoldandó probléma, egy szituáció, feladat összetettsége határozza meg. Ezt befolyásolja az is, hogy a páciens mennyire motivált a cél elérésében.  Ha a közös munka során a páciens sikeresen elérte a kitűzött célt/ célokat, akkor a terápia befejeződik.

 

Őszinte lehet-e a pszichológussal?
Igen, mert a közös munkánk sikere attól is függ, hogy mennyire szeretne, mennyire akar és mennyire tud őszinte lenni pszichológusával.
Vannak olyan személyek, akiknek ez különösebb akadály nélkül már az első alkalommal sikerül, de vannak akik csak többszöri találkozás után tudnak nyíltan és őszintén beszélni problémáikról, gondjaikról. A pszichológussal történő beszélgetés egy bensőséges, sajátos légkör megteremtését igényli. Ennek az őszinte, bizalmi légkörnek a kialakításában jelentős szerepe van a pszichológusnak, aki személyiségével, önismeretével, tudásával segíti azt, hogy Ön "merjen" beszélni arról, amiért pszichológushoz fordult.