A relaxáció mindenki számára elérhető, megtanulható.

Testi és lelki lazítás, ellazulás.

A legtöbb relaxációs módszer az izmok ellazítására koncentrál. A relaxáció a szorongásos állapotok testi és lelki tüneteinek megszüntetésére alkalmas, hatékony módszer. A módszer alkalmazásakor amit elképzelünk azt a testünk, szervezetünk meg is tudja valósítani. A relaxációban az egyén a pszichológus (terapeuta) segítségével, irányításával végzi a feladatokat, amelyek elősegítik az ellazulásos állapot létrehozását.
A relaxációt mindenki megtanulhatja, egyedül és csoportban is lehet végezni.

Autogén tréning: önállóan is végezhető relaxációs gyakorlat.

A módszer lényege, hogy a gyakorlatokat rendszeresen, tréningszerűen végezzük. A gyakorlatok végzése alatt belső koncentrációval, az önmagunkra való passzív figyelemmel hozzuk létre a pszichés és testi ellazultságot. A tanulási időszakában a gyakorlatok elsajátítása, ellenőrzése szakember segítségével történik, majd a gyakorlatokat egyre önállóbban végezhetjük.

A módszereket sokkal gyorsabban és hatékonyabban sajátíthatjuk el pszichológus segítségével,  mint ha azt  egyedül próbáljuk megtanulni pl. segédeszközök ( könyv, CD-k) alkalmazásával.

Asszertivitás:

A konfliktuskezelés az  asszertív kommunikáció segítségével tanulható

Asszertivitás tréning: a hatékony konfliktusmegoldás módszere, az asszertivitás egy olyan kommunikációs módszer, amelynek elsajátítása elősegíti és megkönnyíti a konfliktusos helyzetek megoldását.

A módszerrel megtanulható a magabiztos viselkedés, fellépésünk bátrabb, határozottabb lesz, önbizalmunk növekedni fog. Az asszertív kommunikáció megtanulásával képessé válunk arra, hogy értékeinket megfelelően mutassuk be.
Az asszertivitás határozott, magabiztos viselkedést jelent a másik fél igényeinek, érdekeinek figyelembevételével. Az asszertivitás azt jelenti, hogy szándékainkat, céljainkat nyíltan, őszintén fogalmazzuk meg, beszédünkben egyenes, világos kifejezéseket használunk. Az asszertív viselkedésű személy nyitott, ugyanakkor mások véleményét, jogait is tekintetbe veszi. Az egyén feltárulkozó, van önbizalma, ugyanakkor érzéseit és gondolatait képes úgy kinyilvánítani, hogy ne sértse mások jogait.